Hoe kan je jouw scooter verzekeren?

Hoe kan je jouw scooter verzekeren?

Redactie March 23, 2021

Een scooter behoort uiteraard tot de groep van de gemotoriseerde voertuigen. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen in Nederland, maar bij uitbreiding ook in de rest van Europa verplicht dient te worden verzekerd. Een scooter verzekeren is in de praktijk echter niet alleen maar mogelijk door middel van een WA-verzekering. Daarnaast is het namelijk ook een mogelijkheid om ze uitgebreider te verzekeren. Dit kan dan gebeuren door middel van bijvoorbeeld een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Ben jij ook benieuwd op welke verschillende manieren je jouw scooter kan laten verzekeren? Dan is het zonder meer een aanrader om je even te verdiepen in de interessante informatie die je aantreft hier op deze pagina!

Aan welke wettelijke eisen moet je scooterverzekering voldoen?

Belangrijk om rekening mee te houden is dat een scooter verzekeren in Nederland een wettelijke vereiste is. Dit geldt overigens niet alleen voor Nederland, maar bij uitbreiding voor de hele Europese Unie. Men heeft ervoor gekozen om gemotoriseerde voertuigen de verplichting op te leggen om zich ten minste te laten verzekeren door middel van een WA-verzekering. Dit betekent dat er verplicht een verzekering moet worden afgesloten die de schade ten opzichte van derden dekt. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat eigenlijk elke bestuurder van een dergelijk voertuig is gedekt wanneer hij of zij de weg op gaat. Sluit je dus met andere woorden een WA-verzekering af voor jouw scooter? Dan ben je wettelijk gezien in orde. Dit gezegd hebbende spreekt het natuurlijk voor zich dat je er altijd ook voor kan kiezen om te opteren voor een meer uitgebreide scooterverzekering.

Aan welke dekkingen heb jij precies behoeften?

Nu je weet aan welke wettelijke eisen (of eigenlijk beter gezegd eis) jouw scooterverzekering moet voldoen is het tijd geworden om even verder te kijken. De vraag die zich nu namelijk stelt heeft te maken met de dekkingen waar jij exact behoeften aan hebt. Dit is in de praktijk echt geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Je dient je daarbij enkele belangrijke vragen te stellen, namelijk:

  1. Hoeveel bedraagt de actuele waarde van je scooter? 
  2. Welke afstand leg je af met jouw scooter op jaarbasis? 

De eerste vraag is belangrijk omdat ze zal bepalen of het bijvoorbeeld de moeite waard is om te kiezen voor een WA + volledige casco scooterverzekering. Je scooter verzekeren op deze manier kost behoorlijk wat geld waardoor je, je dient af te vragen of het dat bedrag wel echt waard is. We kunnen je nu reeds vertellen dat, dat het in het merendeel van de gevallen wellicht niet zal zijn. In het bijzonder wanneer je een tweedehandse scooter hebt aangekocht is dat veelal niet het geval. 

Welke rol speelt de afstand die je aflegt met je scooter? 

Bij een scooter verzekeren moet er zeker niet alleen maar gekeken worden naar de waarde waar het voertuig over beschikt. Wat daarnaast namelijk ook te denken van de afstand die je gaat afleggen met je scooter? Ga je ze bijvoorbeeld uitsluitend gebruiken voor recreatieve doeleinden? Dan is de kans zeer groot dat je slechts een zeer beperkt aantal kilometers per jaar gaat afleggen. In dat geval kan de WA-scooterverzekering of de WA+ beperkt cascoverzekering meer dan voldoende zijn. Je scooter verzekeren door middel van een allrisk is in dat geval een absolute overkill. Ben jij echter iemand die zijn of haar scooter gebruikt als belangrijkste vervoermiddel? Maak je er dan ook bijgevolg elke dag opnieuw (veelvuldig) gebruik van? Dan kan de allrisk uiteraard wel een prima keuze zijn.

Besparen op je scooter verzekeren? Dat kan met deze tips!

Je scooter verzekeren is dus iets waar je verplicht over na moet denken wanneer je een dergelijk voertuig in het verkeer wil brengen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je niet alleen maar na zal willen denken over het soort verzekering je voor je scooter gaat afsluiten. Wat namelijk bovendien ook te denken van de kosten die eraan verbonden zijn? Op dit vlak zijn er verschillende zaken waar je even aandacht aan zal willen schenken. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Het type scooterverzekering die je voor je scooter gaat afsluiten;
  2. De verzekeraar waarbij je de verzekering gaat afsluiten; 
  3. Het eigen risico dat van toepassing is op de scooterverzekering;
  4. De mogelijke extra dekkingen die je wenst af te sluiten; 

Hoe dan ook zal je in eerste instantie altijd een vergelijking willen uitvoeren voor je scooterverzekering. Een scooter verzekeren zonder je bewust te zijn van de mogelijkheden die er allemaal op de markt zijn terug te vinden is dan ook niet bepaald een goed idee, integendeel. Op deze manier kan je namelijk moeilijk voor jezelf bepalen wat nu echt de beste verzekering is voor je scooter en bij welke verzekeraar je kan genieten van de scherpste prijs. Je scooterverzekering vergelijken is dus altijd een must voordat je daadwerkelijk overgaat tot het afsluiten ervan. 

Hoe belangrijk is het eigen risico op je scooterverzekering?

Is er sprake van een eigen risico? Dan zal je kunnen vaststellen dat deze eventueel kan worden aangepast met als doel om je periodieke verzekeringspremie te drukken. Dit is iets wat veel mensen niet weten. Voor heel wat potentiële verzekeringnemers geldt dat zij er gewoon voor kiezen om akkoord te gaan met het standaard eigen risico dat wordt gehanteerd voor de scooterverzekering. Enerzijds lijkt dat logisch, maar anderzijds is het dat eigenlijk helemaal niet. Op die manier moet je er namelijk rekening mee houden dat je altijd te maken krijgt met een verzekeringspremie die eigenlijk (aanzienlijk) hoger ligt dan dat strikt noodzakelijk is. Bedenk jezelf wel dat een hoger eigen risico ook betekent dat je bij een schadegeval zelf voor een aanzienlijk deel van de schade moet opdraaien.

Let op met eventuele extra dekkingen

Bij een scooter verzekeren geldt dat je altijd aandachtig moet zijn voor mogelijke extra dekkingen die dienen te worden afgesloten. In bepaalde gevallen, zeker wanneer je veelvuldig met de scooter rijdt, zijn dergelijke dekkingen zeker en vast de moeite waard om te overwegen. In andere gevallen kosten ze je voornamelijk extra geld zonder dat ze echt een belangrijke meerwaarde betekenen. In ieder geval, denk goed na over de scooterverzekering die voor jou de beste keuze is. Enkel en alleen op die manier zal je uiteindelijk kunnen rekenen op de voor jouw scooter beste verzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *