De kracht van goede verlichting

De kracht van goede verlichting

Redactie June 18, 2021

Verlichting is niet meer weg te denken uit ons normale leven, maar vroeger was dat wel anders. Dankzij de moderne technologie is het voor ons mogelijk om overal licht te hebben. Zonder licht voelen we ons onveilig en krijgen we een onprettig gevoel. Dat we nu overal toegang hebben tot licht, of het nou van onze telefoons of van een zaklamp afkomt, is toch wel een echte verbetering. Waar vroeger kamers schaars verlicht werden met kaarsen of olielampen, hebben wij het veel beter voor elkaar. Maar welke invloed heeft deze toegang tot verlichting op de wereldbevolking.

Meer vrolijk- en gezelligheid

We merken het allemaal: wanneer de warmere periode er aankomt, lukt het ons wat meer om te ontspannen en voelen we ons vrolijk. Maar dit gevoel ontstaan niet alleen door het comfortabele en warme weer. Vooral het licht dat afkomstig is van de zon stimuleert onze vrolijkheid. Het blijft langer licht en de zon zorgt voor meer verlichting. Hierdoor fleuren mensen een beetje op, ze laten hun zorgen iets meer varen. Goede verlichting kan dit effect ook nabootsen. Wanneer we in de winter helemaal geen verlichting zouden hebben, zouden de winterdagen nog treuriger en somberder zijn. Maar met de moderne verlichting die in de huizen aanwezig is, wordt er voor een gezellige en gemoedelijke sfeer gezorgd. Verlichting zorgt dus echt voor een blijere bevolking.

Een gevoel van veiligheid

In de avond naar huis lopen is niemands favoriete bezigheid. Vooral niet als je door een bos of slecht verlicht stukje moet lopen. Het zien van de maan en sterren die licht afgeven, geeft dan toch een iets veiliger gevoel. En ook het in de buurt komen van een lantaarnpaal, zorgt voor een beetje veiligheid. Verlichting op straat is dus erg belangrijk voor het gevoel van veiligheid van mensen. Maar niet alleen het gevoel van mensen wordt beïnvloedt door verlichting. Het is ook gewoon veel veiliger om door een straat te lopen die verlicht is. Het licht zorgt voor een betere zichtbaarheid, waardoor nare types je minder snel wat aan zullen doen. Ze kunnen immers herkend worden, doordat ze beter zichtbaar zijn in het straatlicht. Goede verlichting is dus hard nodig in deze moderne wereld.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *