De Glacier Express

De Glacier Express

Redactie August 12, 2020

De ene trein is de ander niet. Terwijl de meeste mensen in ons land een intercity trein al iets bijzonders vinden, kent men in Zwitserland de Glacier Express. En dat is pas echt iets bijzonders. Deze buitengewoon inspirerende sneltrein is gebouwd door de Rhätische Bahn en de Matterhorn Gotthard Bahn en is vanaf 1930 in gebruik. 

De meest langzame sneltrein ter wereld

De Glacier Express is een sneltrein. In sneltreinvaart verbindt het de Zwitserse plaatsen St. Moritz, Chur, Disentis, Andermatt, Brig en Zermatt met elkaar. Raken we in Nederland opgewonden van de stoptrein tussen Zwolle en Amsterdam, daar is de Glacier Express het summum van wat treinen en sporen te bieden hebben. De smalspoortrein gebruikt het spoor van de Rhätische Bahn en de Matterhorn Gotthard Bahn. Het is een direct resultaat van het samengaan van de Furka Overal Bahn en de Brig Visp Zermatt Bahn. De trein is wereldwijd uitgeroepen tot de langzaamste sneltrein van de wereld.

Dankt de naam aan een gletsjer langs de (voormalige) route

De Glacier Express dus. De trein dankt de naam aan de Rhonegletsjer. Tot het jaar 1981 reed de trein steeds langs deze gletsjer. Sinds echter Furkapas gesloten is, gebruikt de trein en alternatieve route via de Furka Basistunnel. De Furkapas was het tracé waaraan de gletsjer ligt. Deze alternatieve route bood nog een voordeel, want een verbinding bleek daarna ook in de wintermaanden prima mogelijk. Voor de volledigheid, de bewoners van het legendarische dorpje Gletsch aan de Furkapas zijn alleen nog maar bereikbaar met de treinen van de toeristische spoorweg, de Dampfbahn Furka Bergstrecke. 

Een van de trekpleisters van Zwitserland

Daarmee heeft de Glacier Express alleen nog een toeristische functie en geldt het in dat kader zeker als een van de absolute trekpleisters van Zwitserland. Dat land kent overigens heel veel meer fraaie sneltreinen en sporen, zoals het reizen met treinen in de bergen toch al een ervaring op zich is. Heb je last van hoogtevrees dan is het overigens allesbehalve het aanraden waard.

De trein rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds

De Glacier Express is er nog steeds en spoort ook nog steeds. In 2010 is er wel nadrukkelijk discussie geweest over de toekomst van deze sneltrein. Dat had alles te maken met een ongeluk dat gebeurde met de sneltrein. In 2010 was de Glacier Express onderweg van Brig naar Goms. Onderweg raakten de drie achterste wagons los van de rails. Twee wagons kantelden. Uiteindelijk viel er bij het ongeluk een dode te betreuren en raakten nog eens 42 mensen gewond. Onder deze gewonden was een grote groep Japanners die van een vakantie genoten in Zwitserland. Ondanks dat werd besloten de Glacier Express gewoon weer te laten rijden, iets dat de trein tot op de dag van vandaag nog doet. Ondanks een enkele aanpassing in de route is en blijft het een belevenis op zich, de Glacier Express. Andere koek in elk geval dan in ons land. Daar zit de meeste opwinding in het feit dat de trein een keer op tijd is, daar waar we al jarenlang vertragingen gewend zijn.

 

De mooiste treinreizen van Europa vind je op Treinreiziger.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *